MAJ

utorak, 04. maj, 19:30
VOLONTERSKI ŽUR U REXu

EVS volonteri iz Kulturnog Centra Rex zajedno sa organizatorskim timom Rexa vas pozivaju na žurku i izložbu/prezentaciju u REXu.
Veče je posvećeno EVS volonterima, njihovim prijateljima, kao i svima koji imaju iskustvo u volontiranju, ali i onim mladim ljudima koji takvo iskustvo nemaju, a želeli bi da imaju. Tokom večeri imaćete prilku da pogledate izložbu i prezentaciju radova volontera koji žive i rade na Balkanu.
Svi vi koji želite da putujete po Evropi, da dobijete radno iskustvo u oblastima koje vas interesuju, da upoznate nove ljude i proširite svoju socijalnu mrežu, dođite da se družimo! Dođite da saznate nešto više o Evropskom Volonterskom Servisu (EVS) i o programu Mladi u akciji i da upoznate EVS volontere iz cele Evrope koji trenutno rade i borave u našem regionu.
Vidimo se u Rexu!
Program osmislili i organizovali EVS volonteri REXa: Martina Prokopova (Slovačka, http://www.stanica.sk) i Aleksander Stamatovski (Slovenija, http://www.pekarna.org).
---------------------------------------
Mladi u akciji je program Evropske komisije, koji podržava mobilnost i neformalno obrazovanje mladih od 13 do 30 godina iz cele Evrope, povezujući ih sa njihovim vršnjacima iz celog sveta, bez obzira na njihovo obrazovanje, kulturu i društveno poreklo. Program podstiče aktivno učešće mladih, promoviše vrednosti solidarnosti i tolerancije, jača uzajamno razumevanje i razvoj kvalitetnih sistema podrške za omladinske aktiviste/kinje i organizacije, i ohrabruje saradnju u oblasti rada sa mladima na nivou Evrope.
Linkovi:
European Network of Independent Cultural Centres (TEH) http://www.teh.net/
SALTO - YOUTH Resource Centres http://www.salto-youth.net/
Youth In Action Programme http://ec.europa.eu/youth/youth-in-action-programme/doc82_en.htm
Youth In Action - Programme Guide
http://ec.europa.eu/youth/youth-in-action-programme/doc443_en.htm
The European Year of Volunteering 2011 http://www.eyv2011.eu/PublicImageVoting.asp

sreda, 05. maj, 19:00
MALO VEROVATNA MISIJA
Gošća Noa Treister: LUG

Noa Treister, umetnica koja živi u Beogradu, otpočela je projekat "Lug" pre 5 godina u selu Debeli Lug kod Majdanpeka. Cilj projekta je bio da pokrene proizvodnju narodnih rukotvorina, čime bi se popravila finansijska i socijalna situacija ženske populacije tog i susednih sela. Projekat je trebao da bude i model kako se može pokrenuti i odvijati privređivanje u regionima čiji je ekonomski razvoj doveden u pitanje ili potpuno zastao pre skoro dve decenije. Noa Treister će govoriti o razlozima i stanju svoje inicijative kao svojevrsne umetničke intervencije, o njenim trenutnim ishodima, kao i svim onim teškoćama na koje se pri koncipiranju i realizaciji jedne takve ideje nailazilo i nailazi.
MALO VEROVATNA MISIJA je serija izlaganja i razgovora, na kojima umetnici/ce, arhitekti/ce, kulturni radnici i radnice, kreatorke/i kulturnih politika i aktivisti/kinje iz Srbije i zemalja regiona predstavljaju one svoje projekte koji su realizovani ili delimično realizovani u poslednjih nekoliko godina ali nisu, po oceni svojih inicijatora i protagonista ispunili, ili u potpunosti ispunili, svoju izabranu, planiranu ili zadatu misiju. Izlaganja i diskusije treba da lociraju i analiziraju nesklad ili procep između nameravanog i postignutog u skorašnjoj umetničkoj, kulturno-produkcijskoj, preduzetničkoj ili graditeljskoj praksi u zemlji i regionu (pod preduzetničkom i graditeljskom praksom se ne podrazumevaju samo poduhvati u sferama ekonomije i građevinarstva, već i izgradnja i nadgradnja državne i društvene konjunkture: od osnivanja političkih pokreta i partija, specijalizovanih državnih agencija, inicijativa građana i institucija civilnog društva itd. Više podataka o projektu i do sada održanim debatama možete naći na http://www.rex.b92.net/mvm

četvrtak, 6. maj, 19:00
GDE SU BILI ŠTA SU RADILI
Ivana Smiljanić: ISKUSTVO NJUJORK

Ivana Smiljanić je boravila u International Studios and Curatorial Program (ISCP) u Njujorku, u periodu oktobar-novembar 2009, kao dobitnica Nagrade "Dimitrije Bašičević - Mangelos". Govoriće o umetničkim manifestacijama na kojima je imala prilike da predstavi svoj rad: ISCP Open Studios, izložbi kustoskinje Jovane Stokić u Galeriji MC "Dear Countrymen and Women" i samostalnoj izložbi "A Dense Dance" (sa Andrašem Čefalvajem), na kojoj se predstavila performansom "I DANCE DANCE DANCE", za koji su muziku birali kustosi, urednici, kritičari iz MoMA-e, Artforum-a, X Initiative, White Columns, Brooklyn muzeja...
I još: mnogo fotografija i pratećih priča sa njujorškog asfalta!

petak, 07. maj, 18:00
UMETNIK KAO PUBLIKA
Podsticanje javnih kritičkih pristupa u umetnosti
12 razgovora sa publikom o umetničkim radovima
Razgovor će biti posvećen radu Nikolete Marković

U periodu od aprila do jula 2010. godine, organizacija 'Anonymous said:' u saradnji sa inicijatorom projekta Bobom Mirjanom Stojadinović realizuje prvu seriju razgovora o savremenoj umetničkoj produkciji u prostoru Kulturnog centra REX.
Razgovori 'Umetnik kao publika' koncipirani su kao platforma za razmenu mišljenja između publike, odnosno učesnika diskusije, na osnovu unapred pripremljenog izbora radova, teksta o radovima i serije pitanja koje unapred priprema umetnik. U samom razgovoru sa publikom umetnik ostaje pasivan, a prisutna 'publika' preuzima aktivnu ulogu u diskusiji i usmeravana je da međusobno preispituje mišljenja i stavove.
Ovaj projekat ima za cilj kako uspostavljanje aktivne komunikacije između umetničkog rada i publike, tako i kritičko sagledavanje dela postojeće produkcije vizuelnih umetnosti (likovni umetnici, dizajneri, strip umetnici) u Srbiji iz perioda 2000-2010. Kroz otvorene diskusije se naglašava neophodnost rasprave o vrednostima i značenju individualnog pristupa u okviru opšteg, šta publika prima od umetničkih radova, kao i o kontekstima u kojima su umetnički radovi predstavljeni i medijski propraćeni.
Ciljna grupa ovog projekta je široka javnost, posebno studenti svih umetnickih fakulteta, studenti filozofije, sociologije, istorije umetnosti, mladi stručnjaci iz ovih oblasti, profesionalni umetnici, teoretičari, kritičari, istoričari umetnosti, kao i novinari iz oblasti kulture. Razgovori se neće voditi stručnim jezikom i pristup temama je takav da se ne daje prednost profesionalnom iskazivanju mišljenja i stavova.
Izbor umetnika zasnovan je na osnovu zavidne produkcije provokativnih i promišljenih radova i izloženosti publici (neki od najprisutnijih autora na sceni), potom 'oficijelnog' izbora autora (nacionalni 'predstavnici' na velikim manifestacijama, u državnim institucijama, kojima su napravljene retrospektive itd.), autori koji su prepoznati na inostranoj sceni, u našem galerijskom sistemu, kao i izbor nekih ne toliko zapaženih opusa, ali jednako kvalitetnih, čiji je izbor zasnovan na drugačijim kriterijuma koji su od važnosti publici (npr. značaj medija, zadiranje u 'underground' kulturu, preispitivanje umetničkog sistema).
Nakon toga, razgovori će biti vođeni povodom radova Nikolete Marković, Zorana Todorovića, Igora Milovanovića, Borisa Šribara i Miloša Tomića. U periodu od septembra do decembra 2010. godine biće realizovana druga serija od šest razgovora.
Za razgovore je neophodno pročitati tekst, odnosno autorovu izjavu i pogledati rad,svi materijali dostupni su na sajtu www.anonymoussaid.org. Štampana kopija može se preuzeti u kancelariji organizacije 'Anonymous said:', Nušićeva 12/V, od petka, 16. aprila, u periodu od 12 do 16h.
Ulaz na razgovore je slobodan, a rezervacije mesta i dodatne informacije dostupne su preko email adrese artistasaudience@anonymoussaid.org ili preko broja telefona 011 3237 546.
Realizaciju projekta podržao je Fond za otvoreno društvo-Srbija.
Inicijator projekta i moderator razgovora-Mag. Boba Mirjana Stojadinović
Ko-autori projekta-Mag. Boba Mirjana Stojadinović i organizacija 'Anonymous said:'
www.anonymoussaid.org

subota, 08. maj, 20:00
koncert Georga Bagdasarova

Jermenski umetnik George Bagdasarov (Kazahstan) započeo je studije kibernetike na Tehnološkom Univerzitetu da bi se potom prebacio na studije kompozicije na Moskovskoj muzičkoj akademiji i konačno diplomirao na Filmskoj akademiji u St. Petersburgu.
Muzičku karijeru započeo je kao gitarista u psihodeličnom punk bendu, a potom je svoj umetnički stil razvijao od konceptualnog techna preko slobodne improvizacije. Sarađivao je sa brojnim muzičarima kao što su Richard Deutsch, Jerome Noetinger, Yoshio Mashida, Les Halmes, Dill,Yutaka Makino, DJ Sniff, Nikolay Rubanov, Fitz Ellarald. Učestvovao je u najrazličitijim projektima od punk-bluesa do audio visuelnog noise performansa. Trenutno živi u Pragu gde na filmskoj akademiji završava doktorkse studije. http://myspace.com/georgebagdasarov
Drugi deo koncerta biće mala improvizatorska labaratorija i ovo je poziv za sve umišljene, neiživljene ili prave svirače koji bi želeli da zasviraju na koncertu zajedno sa Georgijem, da dođu na dan koncerta već oko 4 sata, da se upoznamo i već nešto probamo, malo se usviramo. Da posle na koncertu ne bude baš sve ostavljeno slučaju jer šta ako se ispostavi da gosti svirači nemaju tehniku, sluh, instrumente, pa čak ni dušu muzičara!
Realizovano uz veliku pomoć Miloša Tomića.

nedelja, 09. maj, 20:30
PROJEKAT OBJEKTIVNA DRAMA- POD TEATAR
KO JE PROGUTAO MESEC? Apsurdna futurica

Izvođači: Branka Bajić, Tatjana Stefanović, Sonja Stojić, Dejan Pajović, Sara Santini, Miloš Rusimović, Anja Dimitrijević, (Petar Jovanović)
Režija: Tatjana Pajović
Dramaturgija: Jelena Vuksanović
Scena: Una Stević
Dizajn: Sanja Drakulić
Vreme - skora budućnost. Gde- religijski kult. Postoji: Onaj koji veruje da veruje, Onaj koji ne postavlja pitanja, Onaj koji želi da bude Bog, Onaj koji ne sumnja, Onaj koji traži utehu, Onaj koji traži smisao, Onaj koji u svemu tome ide do kraja.
Inspiracija: Alber Kami- Kaligula, Mark Tven- Pisma đavola.
Alber Kami: Kaligula: Baš zato što se ne ide do kraja ništa se i ne postiže. A ta istina je tako jednostavna i čista, pomalo luckasta, ali bolna kada je otkrivaš i teška dok je nosiš. Ljudi umiru i nisu sretni.
Mark Tven: Zakonom periodičnog ponavljanja, sve što se dogodilo jednom mora se ponoviti, opet, opet i opet - i to ne slučajno nego u pravilnim razmacima, i to svaka stvar u svoje sopstveno vreme, ne u nekom drugom, svaka uz poštovanje svog sopstvenog zakona.

ponedeljak, 10. maj, 17:30 - 20:00
projekcija filma o Mišel Odenu

Građanska inicijativa Majka Hrabrost, Udruženje babica Srbije i NVO Dokument, povodom obeležavanja Međunarodnog dana babica i Svetskog dana porodice, a u sklopu projekta "Menjamo Srbiju zajedno", organizuju projekciju kratkog filma o Mišelu Odenu sa njegovim predavanjima o fiziološkom porođaju i dobrim porođajnim praksama. Nakon projekcije uslediće debata Praksa - fiziološki naspram aktivno vođenog porođaja", u kojoj će uzeti učešće renomirani stručnjaci, predstavnici civilnog sektora i državnih institucija.

12-16. maj
15. međunarodni festival nove muzike RING RING

Ovogodišnji, petnaesti, Međunarodni festival nove muzike RING RING će biti održan od 12. do 16.maja u Kulturnom Centru REX i Dvorani Kolarčeve Zadužbine.
Nekolicina učesnika se u predhodnim izdanjima već predstavila beogradskoj publici, ali su skoro svi koncerti premijera na ovim prostorima.
Violinistkinja Iva Bittova je nastupala na festivalu pre 9 godina i vreme je da je ponovo vidimo i čujemo. Pavel Fajt, češki bubnjar je nekoliko puta nastupao sa raznim sastavima na festivalu, a ovaj put dolazi u okviru Mia Zabelka Tria, koji predvodi violinistkinja, austrijanka Mia Zabelka.
Čikaški saksofonista Dave Rempis, dolazi sa svojim Percussion Quartetom, a australijanac Tony Buck, koji je prošle godine vodio trio The Necks sada dolazi sa svežim Transmit Project-om.
Nordijski jazz predstavlja ove godine grupa Angles, a svakako najveće zvezde pored Ive Bittove su legendarni holandski bend The Ex, koji smo godinama čekali.
World music scenu predstavljaju tri pevačke grupe: korzikanski A Filetta su krem polifonog pevanja, starog više stotina godina, a Tuvanski Huun Huur Too su atrakcija svoje vrste. Vokalna, a domaća atrakcija je Svetlana Spajić sa svojom grupom, koja dolazi na festival pravo sa svoje evropske turneje.
Od domaćih autora na festivalu nastupaju harmonikaš Darko Džinović sa performansom savremene muzike, a Lukatoyboy je za festival kreirao specijalni projekat ?Blind tapes quartets", koji će trajati tokom celog festivala.
Karte se mogu kupiti od 29. aprila u REXu, radnim danom od 10:00 do 16:00 i u toku redovnih večernjih programa, kao i u Bilet servisu i u Kolarcu, za koncerte koji će se tamo održati. Cena karte za 12 i 13. maj je 600 dinara, za 14 i 15. maj 500 dinara, a za 16. maj 1000 dinara.
Festivalski komplet: 2500 din. Kupci kompleta dobiće besplatnu kartu za koncert Svetlane Spajić. Detaljnije informacije o učesnicima i festivalu na www.ringring.rs

PROGRAM:
sreda, 12. maj, 20:00, REX

Branko Džinović feat. Lukatoyboy (SRB)
Iva Bittova (Cz)
četvrtak, 13. maj, 20:00, REX
Angles (Swe/N)
The Ex (Nl)
petak, 14. maj, 20:00, REX
Xu Fengxia / Lucas Niggli (China/CH)
Transmit projekt (AUS/Nl)
subota, 15. maj, 20:00, REX
Mia Zabelka Trio (A/Cz/D)
Rempis Percussion Quartet (USA)
nedelja, 16. maj, 20:00, Dvorana Kolarčeve zadužbine
Huun Huur Tu (Tuva)
A Filetta (Fr)

12 - 15. maj, 14:00 - 23:00, REX
blind_tape_quartets

Uputstvo za snimanje Blind Tape Quartet-a
Četvorokanalni snimač biće spreman za tebe i 10 minuta tvog sviranja. Biće postavljen mikrofon i linijski ulaz. Nećeš znati ko je i šta pre tebe odsvirao, niti ko će svirati posle tebe. Dan posle snimanja, kaseta sa snimcima od prethodnog dana biće u prodaji u ograničenom tiražu.
Ponesi svoj instrument zamisli da sviraš u kvartetu, ali ne možeš čuti druge dok sviraš svoju deonicu razmišljaj o svojoj dinamici kao nečemu što je deo kvarteta.
Tišina može biti tvoj posebni prijatelj u ovoj prilici. Ne moraju svi u svakom trenutku svirati/pričati/pevati - ali rizik je samo tvoj ako si muzičar koji koristi elektroniku, ograniči svoj izlaz na jedan instrument - možda nećeš biti jedini muzičar u kvartetu koji koristi elektroniku.
kontakt i prijave: blindtapes@gmail.com

RING RING +
utorak, 18. maj, 20:00
koncert Pjevačke družine Svetlane Spajić (Srb)

Svetlana Spajić - glas, video
Minja Nikolić - glas
Dragana Tomić - glas, kaval
Zorana Bantić - glas
Pjevačka družina Svetlane Spajić jeste novi a cappela poduhvat tradicionalne umetnice. Ovoga puta Svetlana je okupila tri vrsna pevača iz Beograda, Minju Nikolić iz dueta Drina sa kojom je pre desetak godina snimila i objavila album "Živa voda", kaval-momu Draganu Tomić, koja jednako dobro peva i svira kaval, i Zoranu Bantić, nosioca crnog pojasa u karateu i pevanju.
Repertoar je širok i izazovan, kako pevački, tako i za publiku, i obuhvata najrazličitije tradicionalne seoske napeve, od ličke orzalice i zaboravljene bosansko-krajiške potresalice, preko hercegovske gange, zlatiborske kajde, podrinjske sjeckavice i kantalice do nežnih starinskih balada iz Timočke Krajine i umilnog kosovskog pevanja uz kaval podno Šar Planine.
Pjevačka družina Svetlane Spajić nanovo otkriva dinarske i ine sekundne udare, neočekivana sazvučja i zaboravljena narečja, sa već prepoznatljivim scenskim nastupom i velikim emocionalnim i fizičkim pražnjenjima. Na ring-ringovsku beogradsku premijeru stižu direktno sa prve evropske turneje i vatrenog krštenja na velikom narodnom zboru pokraj manastira Krušedol.

četvrtak, 20. maj, 19:00
Sepi Dru sluša ploče i razgovara sa ljudima

U okviru govornih programa, Saša Stojanović, likovni umetnik i ljubitelj rock-n-roll-a, prirediće seriju susreta sa prijateljima i publikom, na kojima će se slušati kolekcionarski retka izdanja ploča američkog i engleskog folk-a i psihodelije iz perioda 1967-69. Ovoga puta na repertoaru će biti opusi grupa kao što su The Mugwumps, Tudor Lodge, Haymarket Square, Blues Magoos, Mellow Candle, Fever Tree, Fotherringay, Buffy Sainte Marie, kao muzička podloga za razgovaranje sa posetiocima.
(Sepi Dru je glavni junak knjige "Rej je OK" Branislava Babića Kebre. I ovom prilikom pomaže da približimo muziku i srca jedni drugima.)

petak, 21. maj, 21:00
koncert Virvel
Promocija novog singla "A sve neki fini svet" sa aktuelnog EP-a Sibir
Nove pesme, novi članovi benda, a sve to prvi put u Rexu!

Avanture, romanse, trivijalnosti. Kao i uvek kada je Virvel u pitanju. Iznenađenja svuda.
O bendu:
Grupa Virvel je počela sa radom 1999. godine u Beogradu. Članovi benda su sticali iskustvo višegodišnjim sviranjem u više beogradskih bendova, ali su vrhunac kreativnosti dostigli pod imenom Virvel. Veoma brzo bend od off projekta dolazi do svog prvog izdanja (S/T - Rapanelli Records 2001.) i brojnih koncerata. Mediji u to vreme, u nedostatku prikladnijeg termina zvuk benda karakterišu kao post-rock ili space-rock sa čim se sami članovi nikada nisu slagali, smatrajući ove odrednice suviše isključivim. Bend nastavlja sa koncertnim aktivnostima stvarajući muziku drugih mogućnosti, a nakon singl izdanja ( Brzi svemir/Ian Fleming Rapanelli 2005. ), 2006. objavljuje svoj drugi album ( Sa Dna - Rapanelli Records ) koji stiže do samog vrha svih relevantnih godišnjih lista. 2007-a godina je za Virvel izuzetno uspešna, bend putuje na mini ex-Yu turneju koja će svoj vrhunac imati na festivalu Žedno Uho u Zagrebu, kao i nastupima u Ljubljani, Mariboru, Skoplju..
Trenutno Virvel promoviše poslednje izdanje SIBIR (rapanelli records) a postavu čine Tijana Drobac(bas, vokal), Zoran Stojičić(gitara) Dejan Drobac(gitara, analogni sintisajzer), Vladimir Ocokoljić( bubnjevi) i Vladimir Ljubinković(klavijature). Bend se može kontaktirati preko email adrese: virvel@rapanellirec.com
www.rapanellirec.com/virvel
www.myspace.com/virvel

ponedeljak, 24. maj, 20:00
koncert JEAN LOUIS

Jean Louis je francuski jazz trio koji ne podleže klasičnim muzičkim klasifikacijama. Za njih se može reći da odlično kombinuju jazz, eksperimentalnu muziku i elektroniku. Grupa gradi svoj izraz na tvrdoj ritmičkoj podlozi bubnjara Francesca Pastacaldija i kontrabasiste Joachima Florenta koji je obojen mnoštvom efekata trube Aymerica Avicea.
Kako sami članovi grupe kažu, na JEAN LOUIS su jako uticali muzika i izvođači poput Zu, Marc Ducret, Meshuggah, Melvins, Varese, Stravinski, Zakir, Hussein, Fela Kuti, Miles Davis i Fred Frith.
Članovi benda su:
Aymeric Avice (truba, elektronika)
Joachim Florent (kontrabas)
Francesco Pastacaldi (bubnjevi)

utorak, 25. maj, 20:00
SLOBODNA ZONA U REXu
Projekcija dokumentarnog filma ZAŠTO JAMAJČANI TRČE TAKO BRZO, Migel Galofre i Fernando Garsija Gereta, 61 min, Španija, 2009.
+ razgovor sa producentom filma Fernandom Garsijom Geretom

ZAŠTO JAMAJČANI TRČE TAKO BRZO pokušava da otkrije formulu koja se krije iza ogromnog uspeha sportista i sportistkinja sa Jamajke. Film prikazuje atletičare i atletičarke sa malog ostrva u Karipskom moru, Asafa Pauela, Nesta Kartera, Šeli En Frejzer i Melani Volker, koji predvođeni najbržim čovekom na svetu Juseinom Boltom pišu nove stranice svetske istorije sporta. Kroz reakcije i emocije Jamajčana tokom i posle pobede, kao i kroz intervjue sa sprinterima, njihovim trenerima i navijačima, rediteljsko-producentski dvojac Miguel Galofre i Fernado Garsija Gereta, pokušavaju da odgonetnu tajnu najbržih ljudi na svetu. Ovaj nagrađivani dokumentarac otkriva nam surovost zemlje koja oblikuje mlade trkače i jedinstvenu borbu i želju koja ih vodi ravno do vrha.
ZAŠTO JAMAJČANI TRČE TAKO BRZO je priča o šest zlatnih medalja i sportistkinjama i sportistima zahvaljujući kojima je Jamajka na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008, još jednom postala centar sveta. Migel Galofre, reditelj
Nakon dvadesetogodišnjeg rada u španskoj televizijskoj industriji, kao kamerman, montažer i reditelj Galofre svojim prvencem u svetu dokumentarnog filma "Zašto Jamajčani trče tako brzo?" doživljava veliki uspeh na festivalima širom sveta. Galofre je 2007. godine za svoj prvi kratki film GUA! PA! dobio nagradu publike Fotogramas. Zajedno sa Fernandom Garsijom Geretom upravo je završio film o rege muzici na Jamajci HIT ME WITH MUSIC .
Nagrade:
Najbolji dokumentarni film, Festival afro - američkog filma u Majamiju, 2009.
Počasna nagrada, Međunarodni filmski festival u Milanu, 2009.
-----------------------------------------------
Cena ulaznice je 100 din. Prodaja karata u REXu od ponedeljka 17.maja, radnim danom od 10:00 do 16:00, a na dan projekcije od 10:00 do 20:00.
DOBRODOŠLI U SLOBODNU ZONU!
Dodatne informacije o programima SLOBODNE ZONE na:
www.freezonebelgrade.org
email. info@freezonebelgrade.org

petak, 28. maj, 18:00
UMETNIK KAO PUBLIKA
Podsticanje javnih kritičkih pristupa u umetnosti
12 razgovora sa publikom o umetničkim radovima
Razgovor će biti posvećen radu Zorana Todorovića

U periodu od aprila do jula 2010. godine, organizacija Anonymous said: u saradnji sa inicijatorom projekta Bobom Mirjanom Stojadinović realizuje prvu seriju razgovora o savremenoj umetničkoj produkciji u prostoru Kulturnog centra REX.
Razgovori 'Umetnik kao publika' koncipirani su kao platforma za razmenu mišljenja između publike, odnosno učesnika diskusije, na osnovu unapred pripremljenog izbora radova, teksta o radovima i serije pitanja koje unapred priprema umetnik. U samom razgovoru sa publikom umetnik ostaje pasivan, a prisutna 'publika' preuzima aktivnu ulogu u diskusiji i usmeravana je da međusobno preispituje mišljenja i stavove.
Ovaj projekat ima za cilj kako uspostavljanje aktivne komunikacije između umetničkog rada i publike, tako i kritičko sagledavanje dela postojeće produkcije vizuelnih umetnosti (likovni umetnici, dizajneri, strip umetnici) u Srbiji iz perioda 2000-2010. Kroz otvorene diskusije se naglašava neophodnost rasprave o vrednostima i značenju individualnog pristupa u okviru opšteg, šta publika prima od umetničkih radova, kao i o kontekstima u kojima su umetnički radovi predstavljeni i medijski propraćeni.
Ciljna grupa ovog projekta je široka javnost, posebno studenti svih umetnickih fakulteta, studenti filozofije, sociologije, istorije umetnosti, mladi stručnjaci iz ovih oblasti, profesionalni umetnici, teoretičari, kritičari, istoričari umetnosti, kao i novinari iz oblasti kulture. Razgovori se neće voditi stručnim jezikom i pristup temama je takav da se ne daje prednost profesionalnom iskazivanju mišljenja i stavova.
Izbor umetnika zasnovan je na osnovu zavidne produkcije provokativnih i promišljenih radova i izloženosti publici (neki od najprisutnijih autora na sceni), potom 'oficijelnog' izbora autora (nacionalni 'predstavnici' na velikim manifestacijama, u državnim institucijama, kojima su napravljene retrospektive itd.), autori koji su prepoznati na inostranoj sceni, u našem galerijskom sistemu, kao i izbor nekih ne toliko zapaženih opusa, ali jednako kvalitetnih, čiji je izbor zasnovan na drugačijim kriterijuma koji su od važnosti publici (npr. značaj medija, zadiranje u 'underground' kulturu, preispitivanje umetničkog sistema).
Nakon toga, razgovori će biti vođeni povodom radova Nikolete Marković, Zorana Todorovića, Igora Milovanovića, Borisa Šribara i Miloša Tomića. U periodu od septembra do decembra 2010. godine biće realizovana druga serija od šest razgovora.
Za razgovore je neophodno pročitati tekst, odnosno autorovu izjavu i pogledati rad,svi materijali dostupni su na sajtu www.anonymoussaid.org. Štampana kopija može se preuzeti u kancelariji organizacije 'Anonymous said:', Nušićeva 12/V, od petka, 16. aprila, u periodu od 12 do 16h.
Ulaz na razgovore je slobodan, a rezervacije mesta i dodatne informacije dostupne su preko email adrese artistasaudience@anonymoussaid.org ili preko broja telefona 011 3237 546.
Realizaciju projekta podržao je Fond za otvoreno društvo-Srbija.
Inicijator projekta i moderator razgovora-Mag. Boba Mirjana Stojadinović
Ko-autori projekta-Mag. Boba Mirjana Stojadinović i organizacija 'Anonymous said:'
www.anonymoussaid.org

subota, 29. maj, 15:00-18:00
ŽENSKI DAN - RITMOVI U NAMA!

Radionica "Ritmovi u nama" je kombinacija pokreta glasa i zvuka. Bazirana je na delovima plemenskih ritualnih tradicija kao modelima za grupno izvođenje. Indijanska (Mapucho) i Meksička/Majanska (Tsutsil) ritmika je model za uključivanje pokreta i glasa u prethodno definisanu instrumentalnu podlogu. Minimalistička upotreba perkusionih instrumenata u ovoj radionici služi za "uritmljavanje" učesnica.
Ova radionica je zapravo mogućnost da se opustimo na jedan, nama nesvakidašnji, način i da sebi poklonimo sopstvene ritmove, koje možda uz muziku koju slušamo, instrumente koje sviramo ili uz ples koji plešemo, nismo do sada osećale i znale da imamo.
Biljana Stanković - Lori je radikalna feministička aktivistkinja. Živi i radi u Novom Sadu. Koordinatorka je Novosadske Lezbejske Organizacije i aktivistička glumica u dva feministička teatra (FENS teatar - Novo Sad i ACT women - Beograd).
Potrebno je poneti udobnu odeću i obuću!
U maloj pauzi i dok se okupljamo imamo čaj, kafu, vodu, voće, ponešto slatko i ...puno ženskih aktivističkih materijala i knjiga! Trudićemo se da i ovoga puta donesemo besplatne primerke ženskih publikacija, knjiga i brošura.
Radionica je otvorena i besplatna za sve žene i prijateljice, ćerke, koleginice, komšinice, mame, bake...Prostor i program su prilagodjeni ženama sa invaliditetom, kao i ženama koje bi povele svoju decu (u tom smislu nas obavestite kakve potrebe imate da bismo mogle da vas podržimo na odgovarajući način).
Dobrodošle!
-----------------------------------------------------------------------
Program Ženski dan smo započele 2008. u organizaciji Žena na delu. Ove godine nastavljamo u organizaciji Asocijacije za žensku inicijativu. Trudićemo se da ponudimo šarolik, poučan, zanimljiv i radostan program. Program nastavljamo u dobro poznatom prostoru Kulturnog centra Rex. Očekuje vas godina sa mnogo uzbuđenja na Ženskom danu!
O Ženskom danu više informacija saznajte na: zenskidan@gmail.com


subota, 29. maj, 20:00
PESNIČENJE 18 - trening aktivne poezije

PESNIČENJE, trening aktivne poezije, postalo je, najposećenija literarna priredba u gradu. I u aprilskom izdanju nastupaju pesnice i pesnici, nove i davni, početnice i slavni, miljenice i odmetnici, divljakuše i prestupnici, osetljive i prevrtljivi, svadljive i gadljivi, vrednice i posustali, ali svakako neodustali.
+ pesnici namernici
+ gosti večeri
+ distribucija knjige izdate novcem prikupljenim na prethodnom Pesničenju
produkcija: škart
organizacija: REX
ulaz 100 din; prikupljeni novac se ulaže u štampanje naredne knjige edicije Pesničenje (na ovaj način, samofinansiranjem, otvara se prostor za nove prve knjige autorki i autora izvan glavnih litararnih tokova i tržišnog diktata).
Ako želite da se prijavite, pišite na pesnicenje@gmail.com

nedelja, 30. maj, 20:00
NEMOGUĆE JE MOGUĆE
prezentacija ekseprimentalnog zadatka učenika IV godine Odseka Tekstila, Škole za dizajn u Beogradu

Prezentacija zadatka osmišljena je kao performans kroz koji učesnici prikazuju svoja lična istrzivanja inspirisana umetnoscu nadrealizma.
tekstil.skolazadizajn@gmail.com.

ponedeljak, 31. ponedeljak, 20:30
PROJEKAT OBJEKTIVNA DRAMA- POD TEATAR
KO JE PROGUTAO MESEC? Apsurdna futurica

Izvođači: Branka Bajić, Tatjana Stefanović, Sonja Stojić, Dejan Pajović, Sara Santini, Miloš Rusimović, Anja Dimitrijević, (Petar Jovanović)
Režija: Tatjana Pajović
Dramaturgija: Jelena Vuksanović
Scena: Una Stević
Dizajn: Sanja Drakulić
Vreme - skora budućnost. Gde- religijski kult. Postoji: Onaj koji veruje da veruje, Onaj koji ne postavlja pitanja, Onaj koji želi da bude Bog, Onaj koji ne sumnja, Onaj koji traži utehu, Onaj koji traži smisao, Onaj koji u svemu tome ide do kraja.
Inspiracija: Alber Kami- Kaligula, Mark Tven- Pisma đavola.
Alber Kami: Kaligula: Baš zato što se ne ide do kraja ništa se i ne postiže. A ta istina je tako jednostavna i čista, pomalo luckasta, ali bolna kada je otkrivaš i teška dok je nosiš. Ljudi umiru i nisu sretni.
Mark Tven: Zakonom periodičnog ponavljanja, sve što se dogodilo jednom mora se ponoviti, opet, opet i opet - i to ne slučajno nego u pravilnim razmacima, i to svaka stvar u svoje sopstveno vreme, ne u nekom drugom, svaka uz poštovanje svog sopstvenog zakona.

*BIBLIOTOK - projekat upoznavanja šire publike sa publicistikom iz oblasti savremene umetnosti, teorije kulture, književnosti, stripa, studija roda ili problematike manjinskih grupa. U Rexovoj biblioteci mogu se naći raznovrsna izdanja ovakve tematike, publikovana u specifičnim produkcijskim uslovima devedesetih i dvehiljaditih. Kako se sadržaji ovih časopisa, tekstovi iz reprezentativnih kataloga, studije i zbornici radova o i sada aktuelnim kulturnim i političkim temama razumevaju i doživljavaju od strane široke publike? Na ovo pitanje odgovor tražimo u saradnji sa stanarima tri zgrade iz okoline Kulturnog centra Rex. U svakoj zgradi stanari su dobili izbor od desetak publikacija, među kojima su i izdanja časopisa Arkzin, Reč, Profemina, Stripburger, Prelom, Remont itd. Akcija je nadalje otvorena i za nove grupe i pojedince, a odvija se u okviru projekta FLUX OKO NAS.
www.rex.b92.net/fluxokonas

*U okviru programa Cheking point, u toku sledecih nekoliko nedelja, posetioci Rex-ovih programa moci ce da vide foto-dokumentaciju o performansima americke umetnice Nensi Pop (Nancy Popp).
Bez naslova (ulicni performansi) 2005-2008
Dokumentacija niza akcija u kojima umetnica Nensi Pop prevazilazi norme i ogranicenja urbanog prostora. U razlicitim gradskim sredinama ona se penje uz bandere i saobracajne znakove, privremeno pozicionirajuci svoje telo iznad ulice, prodavnica i gradjana u prolazu. Ovaj postupak samoosnazivanja ili samouzdizanja, dovodi u pitanje pojmove i medjuodnose uredjenog javnog prostora i licnih zelja, istovremeno sa prizivanjem istorije protesta i aktivizma, postupaka kojima se zeli zadobiti publicitet i dogadjaja koji se organizuju da bi se testirala izdrzljivost ucesnika. Popp pise: 'Telo postaje privremeni orijentir koji oznacava prekrsaj ili transgresiju, pokusaj izdizanja iznad hijerarhija svojstvenih vertikalnom pejsazu. Ali penjanje uz ulicnu banderu je postupak koji je naizgled smezan i besmislen. Motivi za takvo nesto su nejasni, intimni ili individualni.' Pop je izvodila ovakva penjanja po raznim mestima u Americi i svetu, ukljucujuci Los Andjeles, San Francisko, London, Dizeldorf, Tihuanu i Berlin. Iako su njene akcije i iskustva inspirisani promenom konteksta koju izazivaju u interakciji sa organizacijom prostora na samom lokalitetu ili sa paradigmom lokalnih obicaja, ona u svakoj situaciji instrumentalizuje svoje telo sa namerom da prkosi hijerarhijskim obrascima kretanja u javnom prostoru, remeteci ritam svakodnevnog zivota i njegovog 'oprostorenog' smisla. Popp: 'Posmatrati tok kretanja na ulici i traziti nove uglove gledanja.' Ovakvo penjanje je bilo sastavni deo putovanja Nensi Pop u Sloveniji, Srbiji i Engleskoj, tokom leta 2009. godine, te je ne samo odrzala prezentaciju na konferenciji Performance Studies International ('Medjunarodne studije performansa') u Zagrebu, vec je izvodila i penjanja u zagrebackom parku Zrinjevac, na Terazijama u Beogradu i na Trafalgar skveru u Londonu. Ove akcije, izvedene uzivo, ukazuju i na fizicke i pravne rizike kojima se umetnica ili umetnik izlaze ako odluci da 'radi na sebi' u realnom vremenu i prostoru. Nensi Pop zivi i radi u Los Andjelesu u Kaliforniji. Ucestvovala je na brojnim izlozbama ukljucujuci i Project Enduring Look (projekat 'Istrajni pogled') na Institutu za umetnost u Cikagu (Art Institute of Chicago); Draw a Line and Follow It ('Povuci crtu i prati je') u okviru Los Angeles Contemporary Exhibitions (LACE) (Izlozbe savremene umetnosti u Los Andjelesu); Movement and the Visual Arts ('Pokret i vizuelna umetnost') ciji je domacin bio Geti centar (Getty Center) u Los Andjelesu.


*U prostoru REXa održavaju se:

- sastanci kluba Mirabela koji okuplja ljubitelje vegetacije i ostalog živog sveta na Zemlji, ljude koji vole da tabanaju po prirodi i osluškuju njene ritmove. Članovi Mirabele su mahom studenti i svršeni diplomci biologije, biohemije, etnomuzikologije i drugih oblasti, kao i ostali građani koji gaje poštovanje prema prirodi. Mirabela je proistekla iz neformalne akcije upoznavanja okoline Beograda pešice. 22. novembra 2008. godine održana je osnivačka skupština Kluba Mirabela, kao neprofitne organizacije za zaštitu životne sredine, sa sedištem u Beogradu.
http://www.mirabela.org/
 
- probe CIRKUSFERE, kolektiva novog cirkusa. www.cirkusfera.org

- sastanci tima projekta U PRAVU SI On-line
UPS! Online je internet vodič kroz pravni sistem Republike Srbije,
namenjen svima onima koji, sticajem okolnosti, nisu doktorirali pravo, ne listaju ?Službeni glasnik" uz jutarnju kafu i ne pričaju viceve u kojima se koristi izraz ?supsidijarno" - a ipak, ponekad imaju potrebu da saznaju da li smeju da urade ovo, šta će biti ako ne urade ono, i kome mogu da se žale ako je neko drugi njima uradio nešto treće. Projekat je podržan od strane Ministarstva omladine i sporta.
http://upravusi.rs

- probe hora HORKESTRA www.horkestar.org


 

--- REX zadržava prava izmene programa ---