Ripanj
::::::::26 - 28 Jul ::::::::

Borča

::::: 02 - 04 Avgust :::::
Batajnica
::::: 09 - 11 Avgust :::::
Sremčica
::::: 6 - 8 Novembar:::::
Kaluđerica
::::: 13 - 15 Novembar :::::

::::: Autori & Radovi :::::

Flux02
modernizacija svuda !

Projekat "Flux" predstavlja i popularizuje savremenu umetnost, izlaganjem radova domaćih i stranih umetnika u specifičnim "suburbanim" okolnostima. Ovakvom prezentacijom (ili distribucijom) umetničkih radova, teži se interakciji savremene umetničke prakse, i publike iz sredina u kojima skoro da ne postoje kulturni programi. Akcije su usmerene kako na ublažavanje loših strana centralizacije kulturne ponude tako i probijanje kulturoloških i komunikacijskih barijera koje izoluju stanovnike predgrađa od gradskog jezgra.
Smatramo da je od opšteg društvenog značaja da dostignuća savremene umetnosti postanu lako dostupna najširem stanovništvu, koje često nema mogućnosti da u svojoj sredini bude upoznato sa događajima i temama prisutnim na umetničkoj sceni. Sa druge strane, radovi umetnika biće predstavljeni, u sasvim novom kontekstu, publici koja bi drugačije teško mogla biti u prilici da te radove upozna.
Flux 02 izvodi se tokom leta i jeseni trodnevnim akcijama u Ripnju, Borči, Batajnici, Sremčici, i najverovatnije Kaluđerici. U ovim prigradskim naseljima živi ukupno oko dve stotine hiljada ljudi. Akcija se izvodi uz pomoć lokalnih koorganizatora i uz podršku brojnih drugih saradnika, čime se uspostavlja mreža aktivista na organizaciji novih kulturnih programa.
Tokom svake akcije, na nekoliko mesta u naseljima predstavljaju se video radovi: na 3 TV aparata u izlozima prodavnica ili kioska na prometnim mestima (non-stop) i večernjim video-bim projekcijama koje se održavaju na različitim lokacijama. Za Flux 02 odabrani su video radovi Brede Beban, Miodraga Krkobabića, Zorana Naskovskog, Vladimira Nikolića i Vere Vecanski i Margarete Stanojlović (u dodatku možete naci kraće opise radova i biografije autora):
Uoči svake akcije zalepi se po nekoliko stotina plakata, i podeli oko dve hiljade flajera.
Nekoliko umetnika koje predstavljamo na plakatima uradilo je radove na temu predgrađa (Ana Adamović, Smiljana Pešić i Slavoljub Živanović Zli), čime se dugoročno okrećemo ovoj značajnoj temi beogradskog urbanog nasleđa; na plakatima Saše Stojanovića i grupe ŠKART predstavljeni su ranije izvedeni radovi jer je jedan od ciljeva ovog projekta plasman informacija o događanjima na umetničkoj sceni. Troje umetnika uradili su plakate/flajere specijalno za Flux02, upotrebivši pri tom materijal iz drugih svojih radova (Uroš Đurić, Kovač Žolt i Tanja Ostojić).
Broj prikazanih radova, kao i vidljivost i frekvenca prezentacionih postupaka u sprovođenju projekta, imaju formu informativnog fluksa. Na svakoj večernjoj projekciji vodi se spontan razgovor o ciljevima projekta ili o prikazanim radovima. Ovakvom aktivnošću pokušavamo da uvedemo nove metode komunikacije unutar društva koje teži modernizaciji.

Za svaku akciju projekta Flux, štampa se flajer/katalog ćiju jednu stranu uređuju lokalni koorganizatori.

Autor projekta je Nebojša Milikić - urednik programa akcija u Kulturnom centru Rex.

Poziv na saradnju:

Koorganizatori projekta Flux02 iz Ripnja i Borce planiraju da tokom 2003. godine pokrenu seriju kreativnih radionica pod radnim naslovom "Slikom da ti kažem". Zainteresovani ucesnici ce se, uz pomoc umetnika moderatora, baviti izabranom lokalnom temom. Radovi ce biti predstavljeni na izložbi u mestu nastanka, a u izradi ce se pretežno koristiti mediji likovnih umetnosti (slika, fotografija, video, performans, skulptura, instalacija).

Okvirna tema u Ripnju bice kulturološka i komunikacijska pozicija ovog raštrkanog sela (20000 stanovnika živi na površini od 40 km˛). Podjednako blizu i daleko od metropole, stanovnici Ripnja su pod pritiskom dva kulturna obrasca. Jedan je nasledeni, kakav i danas odlikuje manja naselja u centralnoj Srbiji, a drugi je posledica pripadnosti gradskoj opštini (Voždovac) i dnevnih poslovnih veza veceg broja stanovnika sa gradom.

Urbanisticka i arhitektonska šarolikost naselja namece temu u Borci: tokom petnaestominutne vožnje biciklom, prolazi se kroz pravo banatsko selo, radnicko naselje iz sedamdesetih, naselja individualne i planske gradnje osamdesetih i devedesetih. Jedna takva vožnja kroz socijalno i istorijsko naslede XX veka, može biti dobar povod za video dokument.

Cime bi radionica "Slikom da ti kažem" mogla da se bavi u Batajnici? Šetajuci ulicama i upoznajuci ljude, namernik lako može da zakljuci da je veliki broj stanovnika dospeo u Batajnicu nakon ratnih sukoba. Ulice nose imena vojnih formacija, bitaka ili starog zavicaja doseljenika. Nakon novih ratova, pojavilo se više Novih ulica, a jedno novo naselje zove se Busije...

Batajnica je, kao i ceo Srem, više od dvesta godina utocište izbeglica. Kakva kultura tu nastaje? Da li se i kako doseljenici iz istih izbeglickih talasa drže na okupu? Koliko nove generacije održavaju te veze? Da li se medu stanovnicima razvila svest o pripadnosti lokalnoj zajednici ili je otudujuci uticaj Zemuna i Beograda prepreka rešavanju zajednickih problema?

Tražimo saradnike na istraživanju ovih i drugih pitanja od lokalnog znacaja i zainteresovane za organizaciju radionica i izložbe.

Kontakt sa autorom projekta: neboya@b92.net*   Diskusija o započetom projektu flux02, kao i poneke komentare koje smo dobili od Vas...
** Tekst iz "Naše Sremčice" i zaključci razgovora o pojektu Flux01 (MS Word Document, click to download)