ENGLISH       

 

Kompilacijski album "Srbija: Sounds Global", objavljen novembra 2000. godine za Muzicku produkciju B92, doveo je do znacajnog pomeranja u shvatanjima domace tradicionalne ili etno muzike, kako kod publike i kritike, tako i kod muzicara. Pored grupa i autora, koji su se pojavili na toj kompilaciji, javljaju se stalno nove grupe koje na izuzetno inovativan nacin pristupaju muzickoj tradiciji. Potreba za daljim pracenjem razvoja world music-a u Srbiji je nametnula kao obavezu novu kompilaciju (datum objavljivanja "Srbija: Sounds Global 2" je 20. oktobar), ali i želju da se sastavima koji su se predstavili na disku pruzi prilika da i uživo pokažu publici da se scena razvija i ima svoj život. Stoga zapocinje koncertna serija "Srbija Sounds Global - Živa Tradicija" od septembra 2002. do juna 2003. u organizaciji Rex-a, Kulturnog centra B92.

Realizacijom ovog projekta omogucice se domacim grupama da nastupaju pred beogradskom publikom, da rade, saraduju i usavršavaju se, da se predstave u prestonici kriticarima i medijima. Ovo ce biti odlicna prilika da upoznate i zvezde domaceg world music-a, ali i da otkrijete neke nove autore i postanete ekspert za etno iz Srbije.

Projekat "ŽIVA TRADICIJA" predstavice sledece grupe: Ognjen i prijateji (Pancevo), Marsya (Beograd), Belo platno (Beograd), Mobe (Beograd/Novi Sad), Pavle Aksentijevic i Zapis (Beograd), Earth Wheel Sky (Subotica/Novi Sad), tamburaški ansambl "Zorule" (Novi Sad), Beogradska calgija (Beograd), Drina (Loznica), Darko Macura (Beograd), Aca Šišic (Obrenovac), Svetana Stevic (Homolje), Orkestar Dragana Lazovica (Kraljevo), Boris Kovac i Ladaaba Orchest (Novi Sad). Otvoricemo i mogucnost nastupa za neke mlade i neafirmisane grupe.