ANSAMBL "ZORULE"

Ansambl "Zorule" je jedna od aktivnosti istoimenog društva ljubitelja tambure, u želji da se očuva tradicija tamburaške bande, bitnog dela vojvodjanske muzičke tradicije. Sastav okuplja mlade tamburaše, koji su već svirali širom Evrope, osvajajući prva mesta na takmičenjima, ne zaobilazeći svadbe, festivale, koncerte...

[početak strane]

 


BEOGRADSKA CALGIJA


Calgija je reč arapskog porekla koja znači takt, a odnosi se na instrumenatlni sastav gradskog tipa. Pretpostavka je da se na našim prostorima javlja sa dolaskom Turaka, a možda i znatno ranije. Sasvim je izvesno pak, da su calgije pratile svakodnevni život varošana u kneževini Srbiji 19. veka, uveseljavajući ih u kafanama, na svadbama kao i na drugim javnim ili domaćim svetkovinama. Poslednja beogradska calgijska družina prestala je sa radom 1912. godine posle rušenja kafane Dardaneli. Danas se kod nas ovakav muzički izraz može sresti samo još u Vranju, na Kosovu i Metohiji.
Grupa Beogradska čalgija je osnovana oktobra 1999. Od tada je više puta javno izvodila programe prigodnih narodnih pesama i igara ožvljavajući, na taj način, već zaboravljene običaje i duh starih srpskih varoši. Sastav ansambla uključuje autentične instrumente koji su ponikli u gradskim sredinama istočnog Sredozemlja, području kojem organski pripada i naša kultura.

[početak strane]

 


MOBA


Ženska pevačka grupa Moba, čije su članice rodjene i odrasle u graskim sredinama, jedan od retkih profesionalnih ansambala u Srbiji i izvodi isključivo srpske pesme na tradicionalan način, bez ikakve (namerne) stilizacije. Pesme su naučene, na prvom mestu, sa terenskih snimaka seoskog pevanja i uz pomoć transkripcija.

[početak strane]

 


DARKO MACURA

Macura je reformator sviračko pevačke škole u Srbiji, a na tome su mu pomagali Bokan Stankovic i pevačice grupe Moba. Samo ove godine je nastupao i u Mađarskoj, Libanu, Siriji, Tunisu, a ranije je gostovao u Grčkoj, Austriji, Nemačkoj, SAD.

[početak strane]

 


BOKAN STANKOVIĆ

Bokan Stankovic je poznati muzičar iz Zaječara, povremeno svira sa tamošnjim trubačkim orkestrom. Učesnik BEMUS-a i više smotri tradicionalne muzike. Osnivač je muške srpske pevačke grupe "Kladenac". Već nekoliko godina je član Bregovićevog "Orkestra za svadbe i sahrane".

[početak strane]

 


ACA ŠIŠIĆ

Aca Šišic je najčuveniji romski violinista kod nas. Počeo je karijeru sa 12 godina svirajuci na svadbama. Tokom 60-tih je svirao sa Bata Kandom, zajedno su objavili jedan od prvih singlova. Za PGP RTS je objavio vise ploča, kao solista njihovog orkestra za narodnu muziku. Obišao je pola sveta i podizao publiku na noge. Nudjeni su mu ugovori, ali je on uvek voleo da se vrati kući. Svirao je i starom Josipu Brozu, sa uživanjem.
Acu Šišica smo na neki način ponovo otkrili, jer je bio potpuno zaboravljen, iako radi od 1962. godine i zaista predstavlja standard u toj vrsti muzike. Njegov CD je drugo PGP RTS izdanje na ovom mediju, a nažalost danas se to ne može naći ni na kaseti. Materijal postoji na kompilaciji "Balkan Blues" nemačkog izdavača Network Medien. Iako je izgledalo da je zaboravljen, da je ostario i da je ostao samo u sećanju publike, vratio se na velika vrata koja mu otvara "Srbija: Sounds Global 2" i na koncertu u Sava centru je bio iznenađenje za mnoge. Uskoro ulazi u studio da snimi novu ploču.

[početak strane]

 


KAL

KAL svira savremenu romsku muziku koja se oslanja na tradicionalne melodije. Karakteristika ovog romskog muzičkog stila je dvočetvrtinski ritam, a od instrumenata su najdominantnije violine i harmonike. Romska muzika u Valjevskom kraju je doživela izuzetnu popularnost tokom 70-tih, a najznačajnija muzička ličnost iz ovog kraja je svakako Duško Petrović.
Na njihovom poslednjem CD-u KAL je svirao tradicionalnu romsku narodnu muziku koristeci samo akustične instrumente. Oni pokazuju jedan stariji stil romske muzike pre vremena elektricnih instrumenata, onda kada je akustično sviranje bilo jedini način sviranja. u njihovom izvodenju mogu se primetiti uticaji različitih stilova: srpskog, vlaškog i makedonskog.
Kal je romski bend iz Valjeva i osnovala su ga 1996. godine braća Dragan i Dušan Ristić. Dragan Ristić je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a Dušan na Fakultetu primenjenih umetnosti. Pored Dušana Ristića (gitara i glas) i Dragana (violina i glas), u grupi sviraju Davor Vasić, harmonika i glas, Dragoljub Vasić, akustični bas, Vladan Vasić, gitara i pevač, Ninoslav Lukovnjak, perkusionista, Radovan Petrović, harmonika i Dejan Ristić, violina.
Posle izdanja "Balkanski ambijent" za Komuna records, nemačka izdavačka kuća United One Records je ubacila njihovu pesmu na svoju kompilaciju, 1998. godine. Iste godine Kal je objavio CD u Bugarskoj, a 2000. godine, Francusku kulturni institut objavljuje jednu njihovu pesmu na kompilaciji sa još dve grupe: Louise Attaque iz Francuske i Mužikaš iz Mađarske.
Kal je svirao više puta u Mađarskoj sa čuvenim mađarskim romskim grupama Kali Yag, Ando Drom, Ternipe, kao i na festivalu Pepsi sziget. U oktobru 1999. sa jos dve grupe, obišli su Nemačku, Mađarsku i Češku Republiku. Na leto 2002. učestvovali su na festivalu "La notte di San Lorenzo" u Milanu.

[početak strane]

 


ALEKSANDAR CARIĆ

Aleksandar Carić-tenor blokflauta i glas istovremeno, lavor sa vodom, pumpa za dušeke... multiinstrumentalista i glumac. bavi se muzikom i pozorištem u najrazličitijim oblicima, a njegova istraživanja narodne muzike, tradicije i svakodnevnog života dovela su do predstave "Možeš li poraziti rat tvojom stereofonskom sposobnošću?" (ostvarene u saradji sa multimedijalnim umetnikom Branislavom Petrićem), koju pojedini muzičari definisu kao "Avant-folk".

[početak strane]

 


SIRA UTFILA

Grupu Šira utfila (hebr. Pesma i molitva) osnovao je kantor Beogradske sinagoge Stefan Sablic 2000. godine u Beogradu. Od tada je ova grupa radila na neliko različitih projekata povezanih za liturgiju, paraliturgiju kao i sekularnu (narodnu ili etno) muziku Sefardskih jevreja.
Koristeći kao izvore obilje melodija koje potiču iz različitih jevrejskih muzičkih tradicija - Balkan, Bliski Istok, Severna Afrika, Turska, Španija itd. - i stavljajući ih u nove aranžmane, Šira utfila danas ima jedan vrlo bogat materijal pesama koje se pevaju uglavnom na Hebrejskom i Ladinu (Špansko-Hebrejski) ali isto tako i na turskom, Judeo-Arab (Arapsko-Hebrejski), Grčkom i Srpskom. Članovi grupe, pored Stefana Sablića, su: Đorde Stijepović, Elad Gabaj, Božidar Obradinović, Žorž Grujić, Jona Rehavi.
Pored tri vokala instrumenti koji su zastupljeni su: 'Ud (lauta), Violina, perkusije (Darabuka i bendir) i nej ili kaval. Od prošle godine započeta je saradnju sa eminentnim muzičarem iz Izraela, majstorom kanuna (qanun), Eladom Gabajem.
Pored učestvovanja na nekoliko festivala u Bugarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Grčkoj itd. Šira Utfila je u poslednje dve godine imala više vrlo uspešnih koncerata u zemlji i regionu.
Do sada su izdata dva CD-a prvi "Nagila Aleluja" (Radujmo se, gospoda hvalimo) okrenut je muzičkoj tradiciji jevreja Bliskog istoka dok drugi "Arvit šel Šabat" (večernja služba za subotu) predstavlja bogatu i specificnu tradiciju melodija koje su se pevale u Beogradu i Sarajevu.
Novi materijal na kome grupa upravo radi, uključuje malo poznate i retko kad prezentovane široj javnosti pesme istorijskih jevrejskih zajednica kao što su bile Jemen, Alepo, Damaskus, Bagdad, zajednice Magreba, Istanbul, Solun, Izmir, Rodos, Beograd, Sarajevo i Priština.

[početak strane]

 


MARSIJA

Autenticna srednjovekovna balkanska muzika zacinjena jedinstvenim pojanjem Anje Đordević i soliranjem Žorža Grujica na kavalu, zurlama, kravljem rogu, gajdama i frulama.

[početak strane]

 


BELO PLATNO

Belo platno je čest motiv u našim narodnim pesmama. Kao simbol čistote, belo platno prati životni put coveka: na rođenju biva povijen u njega, na krštenju ogrnut njime, na venčanju obručen, kao svat darivan, tokom života ga nosi i na kraju biva u njega uvijen.
Grupa Belo platno iz Beograda nastala je 1997. god. od ljudi koje je okupila čista ljubav prema autentičnoj narodnoj muzici i zajednička potreba da se, kroz pesmu, svirku i igru, sačuvaju i ožive naša tradicija i običaji (o svadbama, slavama, svetkovinama i raznim drugim prilikama).
Svirači koriste predanjske narodne instrumente, kao što su: svirale (kavali, dvojanke i šupeljke), tambure, tapan (goc, bubanj), tarabuke i daire (a u perspektivi i gajde).

[početak strane]