Kompilacijski album "Srbija: Sounds Global", objavljen novembra 2000. godine za Muzičku produkciju B92, doveo je do značajnog pomeranja u shvatanjima domaće tradicionalne ili etno muzike, kako kod publike i kritike, tako i kod muzičara. Pored grupa i autora, koji su se pojavili na toj kompilaciji, javljaju se stalno nove grupe koje na izuzetno inovativan način pristupaju muzičkoj tradiciji. Potreba za daljim praćenjem razvoja world music-a u Srbiji je nametnula kao obavezu novu kompilaciju (datum objavljivanja "Srbija: Sounds Global 2" je 20. oktobar), ali i želju da se sastavima koji su se predstavili na disku pruµi prilika da i uživo pokažu publici da se scena razvija i ima svoj život. Stoga započinje koncertna serija "Srbija Sounds Global - Živa Tradicija" od septembra 2002. do juna 2003. u organizaciji Rex-a, Kulturnog centra B92.

Realizacijom ovog projekta omogućiće se domaćim grupama da nastupaju pred beogradskom publikom, da rade, saraduju i usavršavaju se, da se predstave u prestonici kritičarima i medijima. Ovo će biti odlična prilika da upoznate i zvezde domaćeg world music-a, ali i da otkrijete neke nove autore i postanete ekspert za etno iz Srbije.

Projekat "ŽIVA TRADICIJA" predstavice sledeće grupe: Ognjen i prijateji (Pančevo), Marsya (Beograd), Belo platno (Beograd), Mobe (Beograd/Novi Sad), Pavle Aksentijević i Zapis (Beograd), Earth Wheel Sky (Subotica/Novi Sad), tamburaški ansambl "Zorule" (Novi Sad), Beogradska čalgija (Beograd), Drina (Loznica), Darko Macura (Beograd), Aca Šišić (Obrenovac), Svetana Stević (Homolje), Orkestar Dragana Lazovića (Kraljevo), Boris Kovač i Ladaaba Orchest (Novi Sad). Otvorićemo i mogućnost nastupa za neke mlade i neafirmisane grupe.

Serija koncerata ŽIVA TRADICIJA zapocela je velikim besplatnim koncertom trubačkog orkestra Bobana Markovica koji je održan 19. septembra ispred REX-a. Ovo je bio njihov ekskluzivni koncert pre odlaska na turneju u Ameriku.

Realizaciju projekta pomogli:
Ministarstvo kulture i javnog informisanja Republike Srbije i Fond za otvoreno društvo

Autor projekta SRBIJA: SOUNDS GLOBAL - ŽIVA TRADICIJA je Bojan Ðordević.